................................................

................................................
................................................

................................................

REDACTIONEEL

.....................

Onze dagelijkse portie statistiek

De samenleving nog meer laten profiteren van statistieken, dat was het doel van Tjark Tjin-A-Tsoi bij zijn aantreden als DG bij het Centraal Buro voor Statistiek. Het CBS vervroegde het moment waarop de persberichten de deur uit gingen naar half 7 ipv half 10. Plots doken de CBS-cijfers 's ochtend prime time op in de actualiteitenrubrieken. Illustratie voor het ABD Blad van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het Parool

.....................

Phishing

Trots om voor het Parool te werken! Deze illustratie maakte ik bij een artikel over de gevaren van phishing.

redactioneel

.....................

Als je het licht even niet ziet

Illustratie gemaakt voor de wintercover van Profielen, onafhankelijk magazine van Hogeschool Rotterdam, over studeren met een depressie.

redactioneel

.....................

Psychiatrie in 40 tekens

Steeds meer psychiaters maken gebruik van social media. Vooral Twitter is een geliefd platform om contact te onderhouden met elkaar, journalisten en soms zelfs met patiënten. Het sociale netwerk kan een pr-tool zijn, maar er zijn ook fikse valkuilen. Illustratie voor de nieuwe editie van vaktijdschrift De Psychiater.

 

redactioneel

.....................

Natural Killer Cellen

Illustratie gemaakt voor een uitgave voor specialisten in de hematologie, over acute myeloïde leukemie (AML). Bij oudere of zwakkere patiënten worden -na een lichtere chemotherapie- de laatste leukemiecellen opgeruimd door speciaal geselecteerde natural killer cellen (in de vakliteratuur weegegeven als paarse cellen) die de onderzoekers opkweken vanuit navelstrengbloed-stamcellen.

Trouw fairtrade bijlage 25 oktober 2014

.....................

Fairtrade bijlage

Hoe groot heel klein helpt is het thema van de Fairtrade-bijlage 2014 van Trouw. Multinationals helpen kleine boeren in Azië en Afrika met hun gewas of product om de oogst of opbrengst te verbeteren, een eerlijker prijs te krijgen en uiteindelijk ook duurzamer te werken. Vaak gaat het om simpele verbeteringen die erg nuttig zijn voor boeren in pinda's, koffie of melk. Hun inkomen verbetert, net als de kwaliteit van hun produkt. Voor de Fairtrade bijlage maakte ik o.a. onderstaande fullpage illustratie gebaseerd op botanische tekeningen en oude schoolplaten. Tekenkilometers!!!

 

 

redactioneel

.....................

Natuurrampen

Illustraties bij artikel over natuurrampen en hoe energieleveranciers maatregels kunnen nemen om veiligheid te vergroten bij zowel eigen werknemers als omwonenden, en de schade te beperken aan eigen materieel en belangrijke onderstations.

 

nationale wetenschapsquiz 2013

.....................

Hersenkrakers

Meedoen met de Nationale Wetenschapsquiz? Vanaf 30 november staan alle vragen online op www.nwo.nl/quiz Hier alvast een voorproefje: Vraag 1) Je knoopt de uiteinden van een touw aan elkaar. Dan haal je het touw door een karabijnhaak heen zoals op het linkerplaatje. Met een tweede karabijnhaak verbind je de uiteinden als op het rechterplaatje. Wat moet je doen om het touw los te krijgen?

Vraag 2) In de zeventiende eeuw gingen de Britten flessen produceren die de druk van mousserende wijnen aankonden. Wat was een belangrijke aanleiding hiervoor?

 

Vraag 3) Als je cornflakes laat drijven op melk trekken ze elkaar aan. Waardoor komt dat?

 

redactioneel

.....................

Godfather of techno

Dick Raaijmakers (1930-2013) werkte van 1954 tot 1960 bij Philips in Eindhoven op elektro-akoestisch gebied. Onder het pseudoniem Kid Baltan experimenteerde hij met populaire muziek met behulp van elektronische - analoge! -middelen. Deze pogingen bleken de eerste te zijn in dit genre ter wereld. Ook later- als multimediakunstenaar- was hij zijn tijd ver vooruit. Brabantse cultuurtijdschrift Mest brengt een ode aan deze bijzondere - onlangs overleden- kunstenaar.

Hier een opname uit 1959 waarin Dick Raaijmakers en Tom van Dissevelt uitleggen hoe elektronische tapemuziek wordt gemaakt. En luister naar de 'song of the second moon' uit 1957 !!!

 

dagblad Trouw

.....................

Breken met je ouders

Na 30 jaar ruzie is het genoeg. Een bekend theatermaakster en kinderboekenschrijfster schrijft in de weekendbijlage van dagblad Trouw van 8 november j.l. over de breuk met haar ouders. Hieronder de illustraties die ik daarbij maakte:

 

 

VPRO Gids

.....................

Genetische basis van identiteit

Na de Tweede Wereldoorlog rustte er lange tijd een taboe op biologische groepsverschillen. Maar dat taboe bleek tijdelijk. Het rasbegrip keert terug, op de vleugels van de genetica. Onterecht, vindt Amade Ma'charek. Verschijnt 25 april in de VPRO Gids #18.

 

redactioneel

.....................

How could she?

De Zweedse Lillemor verzweeg haar hiv-besmetting voor haar gezin. Het leverde haar twee en een half jaar gevangenisstraf op. Naar aanleiding van Wereldaidsdag zendt Canvas de documentaire uit die Regisseur Ingela Lekfalk over haar maakte. Deze illustratie is gemaakt voor de VPRO gids.

 

redactioneel

.....................

Polyamore

3d-illustratie over het hebben van meerdere relaties. Techniek: papier, schaar, fotografie. Eind juli te vinden in de VPRO Gids.